Hoe kies ik de juiste waterzuiveringsinstallatie?

Glas gevuld met kraanwater / Kiezen van waterzuiveringsinstallatie Van Hall Innovations

Het kiezen van de juiste waterfilterpatronen en een passende waterzuiveringsinstallatie kan soms een ingewikkelde taak zijn, waarbij je met veel factoren rekening moet houden. Voor je het weet, investeer je in een installatie op maat, maar blijven onzuiverheden in het water rondzwerven.


In eerdere berichten en op onze website hebben we gesproken over de verschillende soorten waterfilterpatronen die kunnen worden geïntegreerd in onze waterzuiveringsinstallaties. Om je te helpen bij het kiezen van het juiste waterzuiveringsinstallatie en de bijbehorende filterpatronen, hebben we in deze post een stappenplan opgesteld dat je hierbij helpt.


Stap 1 – Bepaal het doel van de waterzuivering


  • Overweeg waarom je het water wilt zuiveren. Het doel is belangrijk om te onthouden. Wil je het gezuiverde water gebruiken voor consumptie, enkel voor huishoudelijk gebruik, spoelwater, reiniging of misschien wel irrigatie? Door een duidelijk doel te stellen, kun je waarden koppelen aan het gezuiverde water.


Stap 2 – Kies de bron


  • Vanuit welke bron wordt het water gezuiverd? Is het regenwater, grondwater of leidingwater? Elk type water heeft zijn eigen kenmerken. Grondwater kan bijvoorbeeld andere verontreinigingen bevatten en andere risico's met zich meebrengen dan leidingwater. Specificeer welke bron je wilt gebruiken en zoek eventueel online naar de onzuiverheden die het water (ongeveer) kan bevatten.


Stap 3 – Bepaal de doorstroomsnelheid van de installatie


  • Heb je de wens om het water op een specifieke plek in huis te zuiveren, wil je je hele huis voorzien van schoon drinkwater, of is de waterzuivering bedoeld voor een groot kantoorpand? Bepaal hoeveel liter per minuut je wilt filteren. De systemen die wij aanbieden variëren tussen de 4 en 45 liter per minuut.


Stap 4 – Voer een wateranalyse uit


  • Waarden in jouw water kunnen altijd verschillen van waarden die op internet vermeld staan. Het is daarom slim om zelf het water dat je wilt filteren te testen. Dit kan met een eigen testkit die je hebt gekocht of je kunt een onderzoek laten uitvoeren door een derde partij.


Stap 5 – Kies de waterfilterpatronen


  • Een van de belangrijkste stappen is natuurlijk het bepalen van de filterpatronen die je nodig zult hebben. Doordat je nu weet welke onzuiverheden in je water schuilen, kun je een filtersetup kiezen die deze onzuiverheden tegengaat. Op onze website kun je precies lezen welke filter geschikt is voor specifieke onzuiverheden.

 

  • Let op: de eerder gekozen doorstroomsnelheid van de installatie heeft invloed op de grootte van de filterpatronen. Hoe hoger de doorstroomsnelheid, hoe groter het filterpatroon zal zijn.


Stap 6 – Bepaal de hoeveelheid filterpatronen


  • Een waterzuiveringsinstallatie kan meerdere filterpatronen bevatten. Dit wordt het aantal fasen van een waterzuiveringsinstallatie genoemd. Een éénfase installatie bevat dus maar één filter, terwijl een vierfase installatie vier filterpatronen bevat. Het klinkt waarschijnlijk logisch, maar hoe meer onzuiverheden in het water, hoe meer fasen een waterzuiveringsinstallatie nodig heeft om zuiver water te creëren. Vaak filtert een filterpatroon een specifieke onzuiverheid uit het water. Mocht je verschillende soorten onzuiverheden hebben, dan heb je meerdere waterfilterpatronen nodig om in totaliteit schoon water te krijgen.


  • Als voorbeeld: in leidingwater schuilen een stuk minder onzuiverheden dan in grondwater. Hierdoor heeft iemand die grondwater wil zuiveren waarschijnlijk een installatie nodig met vier fasen, terwijl iemand die leidingwater wil filteren genoeg kan hebben aan een installatie met twee fasen. Mocht je niet helemaal zeker zijn over de hoeveelheid fasen die je nodig hebt, neem dan contact op met een van onze specialisten.


Stap 7 – Kies voor wel of geen UV-desinfectie


  • Het kiezen voor een waterzuiveringsinstallatie met of zonder UV-desinfectie is een belangrijk onderdeel van het proces. UV-desinfectie is de laatste fase in een waterzuiveringsinstallatie en is in staat om 99,99% van alle schadelijke micro-organismen en virussen te doden, zonder gebruik te maken van chemicaliën. Vaak schuilen er talloze micro-organismen in het water dat je wilt zuiveren. Wanneer je van plan bent om het gezuiverde water voor consumptie te gebruiken, raden wij daarom in de meeste gevallen aan om een installatie met UV-desinfectie aan te schaffen. Mocht je het water bijvoorbeeld gebruiken als spoelwater, zal dit minder snel nodig zijn.


Stap 8 – Testen en aanpassen


  • Na de aanschaf van een passende waterzuiveringsinstallatie met de zelfgekozen waterfilterpatronen, is het belangrijk om het water te testen om te controleren of alle onzuiverheden uit het water verdwenen zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal er een nieuwe filtersetup worden geïmplementeerd in de installatie.


Extra (maar niet onbelangrijk!)


  • Onthoud dat de filterpatronen elke zes maanden moeten worden vervangen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de waterzuiveringsinstallatie optimaal blijft werken en dat je jezelf kunt blijven verzekeren van schoon drinkwater. Het vervangen van filterpatronen is een simpel maar belangrijk proces.


Door deze stappen te volgen, ben je in staat om een voor jou perfect waterzuiveringsinstallatie te vinden. Mocht je toch nog onduidelijkheden of vragen hebben, dan helpen wij je graag bij het doorlopen van de stappen, zodat je zeker bent dat je de juiste keuze maakt!

Off grid leven - hoe, wat & waarom?
door Jasper Both 18 mrt., 2024
Off grid leven: een levensstijl die steeds meer interesse wekt bij het Nederlandse volk. Steeds meer gezinnen kiezen om verschillende redenen voor een woonsituatie die losgekoppeld is van de traditionele netten. Maar waarom? Welke voordelen kent de off-grid levensstijl? Ben jij ook op zoek naar een afgelegen leven en heb je nog praktische tips nodig? En wat is de rol van technologie binnen deze wereld? Wij zochten het voor je uit!
Stroomuitval - man bij stoppenkast in het donker
door Jasper Both 26 jan., 2024
In onze moderne samenleving zijn we sterk afhankelijk van voorzieningen zoals gas, water en stroom. Het uitvallen van deze essentiële diensten kan tot flinke overlast leiden. In dit artikel bundelen we informatie uit verschillende bronnen om je voor te bereiden op en om te gaan met gas-, water- en stroomuitval.
Man in achtertuin die regenwater opvangt
door Jasper Both 09 jan., 2024
Regenwater wordt vaak onderschat en beperkt tot het doorspoelen van het toilet. Maar wat als we je vertellen dat, met de juiste maatregelen en geavanceerde technologie, regenwater kan worden getransformeerd tot schoon, veilig drinkbaar water? In deze blogpost zullen we je meer vertellen over regenwaterzuivering met de waterzuiveringsinstallaties van Van Hall Innovations. We bespreken maatregelen die getroffen moeten worden, de voordelen die regenwaterzuivering kent en hoe jij het beste uit je opgevangen regenwater kunt halen.
Zonnepanelen op een dak
door Jasper Both 17 okt., 2023
Energieopslagsystemen worden steeds populairder in Nederland. In deze blogpost beschrijven we de vier belangrijkste voordelen van een energieopslagsysteem die je laten begrijpen waar de populariteit vandaan komt.
door Jasper Both 12 sep., 2023
PFAS in drinkwater - Hierdoor komt het en zo los je het op. In Nederland krijgen zeven miljoen mensen hun drinkwater uit de Rijn en de Maas, twee van onze belangrijkste rivieren. Maar wat velen niet weten, is dat deze rivieren een stille dreiging verbergen - schadelijke PFAS-stoffen.
door Jasper Both 11 sep., 2023
Alles over de kracht van zonne-energie en waterzuivering - Open Energiedag 2023
door Jasper Both 04 sep., 2023
Lees alles over de Nieuwe Hemelwaterverordening in Vlaanderen. Alle nieuwe veranderingen die plaats zullen vinden en tips om je regenwater optimaal op te vangen en hergebruiken.
door Jasper Both 30 aug., 2023
Zes uitdagingen in de waterwereld die waterzuivering van grondwater en oppervlaktewater belangrijker maken dan ooit.
door Jasper Both 28 jul., 2023
Zonnepanelen in oudere wijken veroorzaken toenemende problemen volgens Netbeheer Enexis
Share by: